Bidadari Hati

Sunday, October 31, 2004

the one about badrul and his melt-in-the-mouth pudding buih... (kitchen tour - episode 4)

actually, right now, masa nak letak this recipe, i'm having terrible headache... sakitnyer kepala tuhan sajer yang tau... but then, i promise a few friends to put up this recipe before or by monday, so, janji mesti ditepati...

tapi before tu, i nak ucapkan berbanyak-banyak terima kasih kepada ajk kebun pisang terutamanya puan tanah, cikpisang, c.e.o. wink, dan tukang masak kebun cik izkiut yang menyediakan masakan yang sungguh sedap untuk malam gala pekebun sdn bhd, dan cik cikanosweet yang tak henti-henti tolong ambikkan air untuk abang badrul... hihihihihi... seperti biasa, c.e.o. wink always has a special skills to impress everybody with his arrangement and door-gift... yang hadir di malam gala adalah saya sebagai senior c.e.o. (atas sikit pada wink, bawah sikit pada puan kebun), cikpisang, wink, izkiut, cikanos, meesua, leen, orgkampung, batrisya, lv aka ijip, wai em, frodo, nhk, jojie, hemo, sumbing, rose, niwanda... cerita lanjut, sila kunjungi kebun pisang... oklah, here's the recipe for pudding buih...

bahan-bahan...


putih telur dan agar-agar kering...

untuk pudding...

10biji putih telur
20gm agar-agar
2mangkuk air


daun pandan, kuning telur dan susu pekat...

untuk kuah...

4biji kuning telur
2helai daun pandan
1tin susu pekat
1 tin air

cara-caranya...

nak buat pudding buih nih slightly tricky especially kalau you nak buat sorang-sorang... so, i would suggest you rebus agar-agar dulu before you beat the white eggs... bila agar-agar dah hancur, sejukkan seketika biar jadi suam sahaja... then, you pukul telur putih sampai naik... kalau you masukkan agar-agar yang panas, the white eggs nanti masak and jadi berketul ketul...


masukkan agar-agar ke dalam periuk...


masukkan air dan didihkan sehingga agar-agar larut...


pukul putih telur sampai naik dan menjadi buih...


masukkan adunan agar-agar sedikit demi sedikit...


masukkan adunan puding ke dalam bekas, dan sejukkan di dalam fridge...

*additional info* ~ pastikan anda masukkan pudding tersebut ke dalam fridge dan bukan dalam kereta wink... kalau masuk dalam kereta wink, pudding tersebut bukan lagi jadi pudding buih, tapi hanya lah... buih... hahahahaa...

the good thing about any recipe, you can change it and suit your taste... so, kalau you rasa it's too sweet for you, you can change susu pekat to susu cair... but, you have to add some sugar, because pudding buih tu tawar jer...


masukkan susu pekat ke dalam periuk...


masukkan air... gunakan tin susu untuk menyukat...


masukkan daun pandan...


masukkan kuning telur...


kuah mesti dikacau sentiasa dan gunakan api yang sederhana... masak sehingga pekat...

kuah mesti sentiasa di kacau... bila dah mendidih dan pekat, padamkan api, dan tapis kuah supaya tidak berketul-ketul... bila dah sejuk, masukkan ke dalam fridge...

final result...


pudding buih... close up...


pudding buih for your dessert...

cubalah buat yek... jangan tak cuba... sekarang nih nak tidur, kepala dah makin kuat berdenyut-denyut nih...

~ pictures by shonny ~