Bidadari Hati

Tuesday, September 18, 2007

the one about badrul and his simply delicious telur dadar sohoon udang...

bahan-bahan yang diperlukan...


selamat datang tuan-tuan dan puan-puan ke rancangan masak memasak... muhahahaa... berangan nih!!! anyway, nih lah recipe yang paling simple dan senang i pernah buat, and this is actually the first time i masak pun... well, to be honest, kali kedua since two days ago because the whole family especially ellisya suka sangat... i belajar recipe nih pun hanya berpandukan rasa jer, sebab i selalu jugak makan kat thai restaurant near my house... sepinggan pun quite expensive... kalau tak silap i, 8 ringgit... so buat sendiri lagi puas hati sebab boleh letak bahan-bahan sebanyak yang kita suka... seriously, simple sangat recipe nih...


masukkan sohoon, garam dan lada hitam...


bahan-bahan yang diperlukan untuk membuat telur dadar sohoon udang ialah:

tiga biji telur - boleh tambah mengikut jumlah ahli keluarga
sebungkus sohoon
5 ekor udang sederhana besar - di potong kecil-kecil
sebiji bawang putih di cincang
lada hitam
garam secukup rasa
sedikit minyak untuk menggoreng


goreng bawang putih dan potongan udang...


mula-mula, rendam sohoon di dalam air panas sehingga lembut dan kemudian tos kan... pecahkan telur ke dalam mangkuk dan pukul rata-rata... kemudian masukkan sohoon, lada hitam dan garam... letak ke tepi... panaskan sedikit minyak, lebih kurang dua sudu besar... please don't use too much oil.. nanti telur masuk minyak jadi tak sedap... bila minyak dah panas, goreng bawang putih sehingga wangi dan masukkan potongan udang... gorengkan udang sehingga separuh masak...


tuangkan campuran telur dadar ke dalam kuali...


bila udang dah separuh masak, rata-ratakannya di dalam kuali agar nampak seimbang kat semua tempatlah... nih just to make sure nanti bila telur dadar dah masak, semua bahagian ada udang jugak... lepas tuh, masukkan campuran telur dadar tadi ke dalam kuali... please guna api yang sederhana besar... kalau terlalu besar nanti telur akan hangus di luar tapi tak masak di bahagian dalam... bila i goreng telur especially telur dadar, i akan balikkan beberapa kali... i memang tak suka kalau telur tuh masih cair kat bahagian dalam... kalau guna minyak sedikit, telur akan lebih garing tanpa minyak berlebihan...


telur dadar sohoon udang sseedappnya...


bila dah masak, angkat dan potong mengikut kesukaan masing-masing... do try this recipe sebab i memang suka sangat, i think you guys will like it too... and the most important thing is nak masak telur dadar sohoon udang nih sekejap sangat... even if you only have 15 minutes before berbuka, i think you can do this... oh, another thing, you can add on other ingredients mengikut kesukaan masing-masing such as daun bawang atau shallots... be creative tapi jangan membazir... kalau hanya ada dua tiga orang in the family, tak payah lah pakai telur sampai tujuh lapan biji kan... muhahhaaa... and if you are only cooking for yourself, just use two eggs will do... selamat berbuka...