Bidadari Hati

Monday, September 08, 2008

the one about badrul and the kitchen tour - paprik ayam...

paprik ayam...

this is another dish yang i rasa senang nak buat... yalah kan, kalau nak makan kat kedai, sepinggan kecil tuh dah rm3.50 so kalau buat sendiri kat rumah, boleh makan ramai-ramai and budget pun takdalah tinggi sangat pun... sebab tuh i prefer to cook at home most of my free time... actually, kalau ada orang yang tak makan ayam, you can change it to beef or even mutton... atau kalau yang suka seafood pun boleh buat paprik seafood... and there are two types of paprik yang my mom selalu buat, one with extra gravy and satu lagi tuh agak kering... tapi yang i nak letak kat sinih is the one with extra kuah...

bahan-bahan

bahan-bahan yang nak digunakan pun simple jer sebenarnya. so here's the ingredients:

400gm isi ayam - di potong kecil
5 ulas bawang merah - dihiris
2 ulas bahan putih - dihiris
1cm halia - dihiris halus
4 biji cili padi - dipecahkan (put more if you want it spicy)
4 helai daun limau purut - dihiris dua
1 batang serai - dititik (pakai lesung ketuk kasi dia pecah)
200gm collie flower - dipotong kecil
1 sudu besar cili boh
1 sudu besar sos tomato
2 sudu besar minyak untuk menggoreng
garam secukup rasa
1/2 cawan air

bahan-bahan yang dah siap sedia...

kalau my mom masak yang a bit dry, bahan-bahan macam bawang merah, bawang putih, halia tuh dia kisarkan semuanya... lagi satu trick yang i nak ajar, collie flower tuh i selalu prepare awal-awal dulu... i akan rebus dulu dengan sedikit minyak dan garam... toss kan dan letakkan ketepi... buatkan kerja kita lagi senang dan cepat and you don't actually over-cooked the vegetable...

shallots, garlic and ginger...

panaskan minyak dalam kuali dan masukkan bahan-bahan seperti bawang merah, bawang putih dan halia... goreng sampai wangi tapi jangan sampai garing... nanti jadi lain pulak masakan tuh... muhahaha...

masukkan cili boh...

then bila dah agak wangi, masukkan satu sudu besar cili boh... kalau nak tambah pedas, masukkan lebih sikit, tapi i tak advise lah sebab nanti dah ada cili padi yang kita nak letak kat dalam paprik ayam kita...

masukkan ayam...

bila cili boh tadi dah agak garing, masukkan ayam dan setengah cawan air... kacau rata-rata dan biarkan seketika sehingga ayam dah separuh masak... masukkan juga satu sudu besar sos tomato, garam dan kalau nak, sikit gula untuk menambah perisa...

daun limau purut, serai dan cili padi...

masukkan hirisan daun limau purut, serai dan cili padi... kacau rata-rata... kalau nampak macam kuah agak kering tuh boleh lah nak tambah air sikit... you want the chicken to be properly cook but at the same time you don't want to overcook it... kalau lama sangat nanti isi ayam tuh macam keras sikit...

masukkan kobis bunga...

lepas ayam dah masak, bolehlah masukkan collie flower yang dah direbus tadi... kalau macam you malas nak rebus collie flower tuh awal-awal, then you better masukkan masa ayam tuh setengah masak so that cukup masa untuk collie flower masak sama-sama... again, you don't want to over-cooked the vegetable... kalau you rebus dulu, just leave it for one minute dan padamkan api...

paprik ayam untuk berbuka...

okay, dah siap pun ayam paprik kita... sorrylah, sejak dua menjak nih cuaca mendung dan hujan lebat jer, so kat dapur nih memang gelap lah sikit... tuh yang gambar ala-ala nampak kekuningan sebab dapur i nih pakai lampu kuning... muhhahhaaa... lagi satu, memang leceh sikit sebab every time i siap one stage, i kena snap gambar... so kena letak pisau atau apa yang i tengah buat, kena basuh tangan, kena lap tangan and baru dapat snap gambar... kalau zaman awal kitchen tour dulu senang sikit sebab shonny selalu tolong ambik gambar, tapi sekarang nih dia pun sibuk jaga another business of ours which is f-tersix dive, tuh yang i kena buat sendiri semua...

paprik ayam nih kalau makan dengan nasi panas-panas memang sedap sesangat especially masa nasi tuh baru jer masak, macam lembik-lembik sikit, wow!!! sedap!!! dan kalau you nak tambah lauk sikit pun, you can goreng telur dadar... it goes very well together with paprik... kalau ada yang suka makan banyak sayur, you can add carrots, cabbage dan sayur-sayur yang sewaktu dengannya so you dah tak payah masak sayur dah... jimatkan! try ya, jangan tak try... nanti bagi tau macam mana... hari tuh i dengar ramai jugak yang dah try recipe chicken kung pao tuh... i'm happy that you like it...

oh ya, actually i baru tersedar that i tak update kan the kitchen tour at the sidebar on the right tuh... baru hari nih i perasan... sebelum nih pun i terfikir jugak rasanya macam dah banyak dah recipe yang i letakkan kat blog tapi apasal kat sidebar tuh macam sikit jer... bila tengok posting lama, baru i perasan... so if you miss out recipes yang lama-lama, just click kat kitchen tour on the sidebar tuh... ada jugak satu posting tuh yang bercampur-campur dengan cerita lain, so i belum letak lagilah... maybe nanti i will repeat that one recipe and let it just be in one posting on its own...

selamat berpuasa dan berbuka dan bersahur...