Bidadari Hati

Tuesday, September 08, 2009

the one about badrul and sup sayur labu air dengan home-made fish ball (kitchen tour part 16)...

sup sayur labu air dengan home-made fish ball...

if you want something light untuk berbuka puasa or bersahur, i think sayur labu air dengan home-made fish ball is something that will complete your meal... wahhh, bahasa... muhahahha... anyway, dah banyak kali dah i buat recipe nih sebab it is one of my favourites... especially kalau i want something yang kenyang and at the same time not too heavy... and the fact that i love sayur labu air buatkan i lagi suka...

bahan-bahan yang diperlukan...

this recipe adalah untuk dua orang... if you want to cook for more people, just tambah-tambah jer lah... antara bahan-bahan yang diperlukan untuk membuat sayur labu air dengan home-made fish ball nih ialah:

sebiji labu air sederhana besar - potong ikut suka (tapi sama size)
sebungkus sohoon (rendam dulu)
tiga ulas bawang putih - dihiris nipis (untuk menumis)
satu sudu besar udang kering
empat biji bawang merah (dikisar bersama isi ikan)
sekeping isi ikan tenggiri - dibuang kulit dan tulang
dua sudu besar tepung sagu
dua mangkuk air
garam secukup rasa
lada hitam
satu sudu besar minyak untuk menumis

bahan untuk membuat fish ball...

untuk membuat fish ball, dadu kan isi ikan tenggiri dan bawang merah ini untuk memudahkan proses mengisar... kemudian kisar bersama-sama... bahan yang dikisar tadi masukkan ke dalam satu bekas... campurkan dengan dua sudu tepung sagu, sedikit lada hitam dan garam secukup rata... kalau nampak bahan yang dikisar tadi sedikit lembik, tambahkan sikit lagi tepung sagu...

bahan dikisar sebelum dicampur tepung sagu, lada hitam dan garam...

home-made fish ball nih tak sama dengan fish ball yang you beli kat pasar or kedai... it wil not be spungy, but it will be fresh and sangat sedap... sebelum nak buat bebola, letakkan some tepung kat both of your hand and 'gentel' menjadi fish ball... so buat semua sampai habis... actually, wait, you have to read kat bawah dulu before you start buat fish ball...

rebus labu air terlebih dahulu secara berasingan...

i selalunya rebus labu air separately sebab i taknak dia overcook and jadik telalu lembik... and i don't want rasa dia hilang jugak... so while doing other stuff, you can actually rebus labu air terlebih dulu... letakkan sedikit garam dalam air dan sesudu minyak... lepas dah rebus labu air, toss kan air dia, and put it aside...

tumis bawang putih dan udang kering...

okay, ada banyak jugak gambar-gambar yang i skip sebab bila tangan dah penuh dengan bahan-bahan, sangatlah leceh nak basuh tangan then ambik gambar, then basuh tangan balik then ambik gambar balik... muhahaha... so ada jugaklah gambar-gambar yang missing in action... so kita mula kan dengan menumis... panaskan minyak dalam periuk... kemudian masukkan sedikit minyak untuk menggoreng.... tumis bahan putih dan udang kering sehingga naik bau... bila dah naik bau, masukkan dua mangkuk air... masukkan juga sedikit garam dan lada hitam.. bila air dah menggelegak, barulah masukkan fish ball... masa nih lah gentel fish ball sebijik sebijik and masukkan ke dalam periuk...

masukkan air, fish ball dan soohoon...

bila fish ball dah timbul ke permukaan, bermakna fish ball tuh dah masak... then, you boleh masukkan soohoon dan biarkan seketika... lepas tuh bolehlah masukkan labu air yang dah direbus... pastikan everything dah secukup rasa... biarkan lebih kurang dua minit dalam kuah yang menggelegak, kemudian tutup api...

enjoy...

you can also change this meal to a 'full-fledge-meal'... all you have to do is to change soohoon dengan bihun atau mee kuning atau kueyteow... so there you go, sayur labu air dengan home-made fish ball soup... kalau nak kahwin dengan i, kena pandai masak nih... muahahahaha...

ann, nanti i carik balik resepi tempe tuh ya... of course i ada gambar-gambar dia, so bila free nanti i will put it up here in my blog... to all, selamat berbuka puasa...