Bidadari Hati

Monday, November 08, 2004

the one about badrul and his scrumptious sambal udang petai... (kitchen tour - episode 6)

i think this one would be our last kitchen tour for ramadhan al-mubarak... even today pun i think dah ramai yang balik kampung bercuti... but you don't have to do this recipe for buka puasa... you can still do it after raya, for lunch, dinner or whenever you like... this sambal udang petai recipe i belajar dari shonny's mom... so, it's slightly different than our normal malay style... tapi sungguh sungguh sedap... kalau yang tak suka petai, you can actually change it to other vegetables like long beans, or even brinjals (for brinjals, potong dan goreng terlebih dahulu)... ok, here's the recipe...

bahan-bahan...


petai dan udang...


bawang kisar dan cili giling...


udang kering kisar dan air asam jawa...

300gm udang sederhana besar - dibersihkan...
300gm petai
10biji bawang merah - dikisar
2ulas bawang putih - dikisar
15biji cili kering - dikisar (nak lagi pedas, letak lagi banyak)
100gm udang kering - dikisar
1sudu besar asam jawa (dicampur satu mangkuk air)
3sudu besar minyak masak

cara-caranya...


goreng bawang yang dikisar...


masukkan cili giling...


masukkan udang kering yang dikisar...

goreng bawang kisar sehingga naik baunya... masukkan cili yang dikisar dan goreng sehingga garing... kemudian masukkan udang kering yang dikisar... kacau sehingga rata dan masukkan semangkuk air asam jawa...


masukkan air asam jawa...


kacau sehingga rata dan sedikit kering...


masukkan petai...


masukkan udang...

bila dah sedikit kering, masukkan petai... petai nih cepat masak, jadi jangan biarkan terlalu lama... kemudian masukkan udang dan kacau sehingga rata... biarkan kuah sedikit kering dan udang masak... jangan masak terlalu lama sebab udang nih akan jadi terlalu keras... tak best...


kacau sehingga rata dan sampai udang masak... kemudian hidangkan...

final result...


sambal udang petai... close up...


sambal udang petai...

sambal udang petai memang sedap kalau makan dengan nasi panas-panas... tapi macam biasalah kan, bila makan petai, jangan dok dekat dengan orang lain... hahahaha... baunya sungguh memikat jiwa... cuba jangan tak cuba...

dikesempatan ini jugak, i nak menyusun sepuluh jari, memohon maaf zahir dan batin jika ada terkasar bahasa dan tuturkata, mahupun kelakuan yang menyinggung perasaan teman-teman di sini... halal kan makan dan minum... semoga syawal yang akan menjelang akan memberikan keindahan dan kerahmatan untuk semua... amin...

~ pictures by shonny ~