Bidadari Hati

Monday, December 22, 2008

the one about badrul and blog bersawang...

diddy back to school...

waahhh, seriously lama gilerr tak update blog... dah nak masuk hampir sebulan... bukannya takder benda nak tulis but everytime i mengadap blog, terus hilang apa yang nak ditulis... sometimes, kalau jalan sorang-sorang or tengah drive atau yang sewaktu dengannya, macam-macam idea and stuff yang nak ditulis, but lepas bukak laptop jer, macam hilang idea tuh semua... tapi sebab hari nih hari pertama in such a long time that i do have time merehatkan diri, i just bukak jer new posting without knowing apa yang nak di update...

since raya haji hari tuh, i tak jumpa my parents... diaorang semua pergi bercuti kat penang at my sister's house bawak aiman and ellisya sekali... memang sunyi sepi lah jugak sebab kalau nak dikira, selain dari masa pergi haji dan umrah dulu, yang nih masa yang paling lama i tak jumpa diaorang... tapi bagus jugak sebab dapatlah my parents merehatkan diri and jumpa cucu-cucu diaorang yang lain...

last week hari rabu diddy baru habis shoot his second tele-movie... it was so damn funny to see him in school uniform sebab ada scenes kat sekolah... muhahaha... i remember masa kita orang pergi beli baju sekolah tuh kat one shop in ampang, the chinese lady tuh macam pelik tengok... siap try dulu baju dan seluar sekolah tuh to make sure size dia okay... lepas tuh i cakap kat nyonya tuh kad pengenalan diddy *alah, dia bukan kenal pun diddy* hilang baru sekarang jumpa and dia baru nak masuk tingkatan satu... nyonya tuh siap tanya taknak beli beg sekolah yang ada gambar superman and friends lagih... muhahaha... sakit perut gelak keluar dari kedai tuh...

anyway, at least dengan posting nih my blog takda lah bersawang untuk bulan december nih... muhahaha... at least adalah satu posting jugak kan... so, i nak ambik kesempatan nih nak ucapkan selamat pengantin baru kepada mawi dan ekin, semoga berbahagia ke anak cucu... and to all my christian friends, merry christmas and happy new year...

Sunday, November 30, 2008

the one about badrul and a new day, a new way and a new errr... a new whatever...


last week was bizarre! before my birthday, i told myself tahun nih taknak celebrate lah... bukan merajuk ker apa, tapi rasa macam dah tua sikit dah... muhahaha... but macam dah terbalik pulak jadinya... one day before my birthday, i keluar jalan-jalan and terserempak with my college mates, borak-borak then diaorang remember that the next day tuh harijadi i, so we kind of celebrated it... lepas tuh on my birthday i ada voice over recording and of course everyone tahu my birthday so again we ended up having birthday lunch celebration... huhahuha sampai petang as if dia orang nih tak kerja pulak... muhahaha... sampailah ke hari nih ada ajer birthday celebrations... and bila i kata birthday celebration, mesti ada kek... so i can expect to gain extra kilos from this week alone...

actually i realised one thing, since 2002, i've always celebrated my birthday with celebrities... i think that year was with khai, then after that with kaer, with akma, then with ning and nikki, lepas tuh pulak dengan diddy... dengan datuk siti nurhaliza jer belum lagih... muhahaha... but one thing for sure, you guys were actually the stars... everyone yang keep wishing me happy birthday every year... this year alone bukan sajer kat blog, but also on facebook and through phone calls and sms... thank you so much... kalau ada yang i terlepas reply tuh, mintak maaf banyak-banyak but i truly appreciate it...

anyway, last week ada satu hari tuh hujan selebat-lebat alam... it was about 4pm and i tengah lepak-lepak kat rumah sambil tengok astro yang sekejap ada dan sekejap takda tuh... yalah kan, hari hujan... then bila i dengar-dengar balik, eh macam takda guruh pulak... one thing kat rumah i nih, kalau ada lightning jer mesti suis besar tuh automatik off, so macam first time pulak benda tuh tak set off... hhmmm... terus teringat kereta i yang parking kat luar tuh dah tak basuh sebulan dua dah... terus i capai baldi, letak car shampoo and dalam hujan lebat tuh basuh kereta... muhahaha... teringat zaman-zaman kecik dulu basuh kereta datsun 120y my dad dalam hujan... seriously memang rasa pelik sangat masa tuh sebab kepala i mesti teringat balik zaman kecik-kecik dulu... entah macam mana nasib tak baik, baru habis shampoo kereta, hujan dah start renyai-renyai pulak... since i dah basah kuyup, malas pulak nak alih kereta, so angkutlah air dari paip simbah kereta... lepas tuh neighbour i selang tiga buah rumah baru balik kerja... dia kerja polis trafik and very friendly... siap hon lagih balik kerja... then baru i realised, i basuh kereta pakai t-shirt and my boxer short jer... muhahahaa... nasib baik takda orang pengsan...


hujung minggu memang sibuk jugak sebab diddy ada dua show back to back but i still have some time untuk pergi my birthday selebration yang kudsia buat kat rumah dia... ramai jugak kawan-kawan yang datang macam shonny, muzaffar, azni, farouk, tanty, shahrin, yin yin, joseph, sonia, jeanne, vishnu, denise and priscilla... tina tak dapat datang sebab kena pergi penang, jolyn and hafiz ada wedding kat batu pahat and hawa pulak ada show boyfriend dia... but we had a lot of fun... seriously guys, thank you so much... i think pukul tiga pagi kot baru balik rumah walaupun ada kerja the next day... siapa lah yang kena saman sebab lesen mati tuh kan... tak tau... muhahaha...

siang tadi pergi wedding corrie kat keramat... ramai orang, tapi kita sampai lambat sebab jalan jam giler... and another thing, diddy pulak tertinggal hadiah kat rumah so terpaksa patah balik ambik... sampai-sampai tuh terserempak dengan rosyam noor and family yang dah nak balik... actually sedih jugak sebab bila tanya leya, tak nampak kelibat budak-budak akademi fantasia yang dia pernah ajar tuh datang... yang ada cuma diddy... mungkin yang lain sibuk kot... tapi takkan lah dalam banyak-banyak af tuh, semua sibuk? hmmmmm... jumpa jugak dengan ummi fauziah yang sekarang nih tengah sibuk buat teater monolog... siapa-siapa yang tak pergi lagih tuh should go and watch... tinggal dua hari jer lagih... balik daripada wedding, i melepak kejap kat kedai diddy kat sebelah tesco ampang tuh sementara tunggu jam reda sikit...

balik rumah lepas tuh i just melepak sambil tengok tv... flip channels, tertengok this documentary pasal bus terminal, titled 'shanghai bus terminal'... seriously, memang mengalir airmata... kisah orang-orang yang nak balik kampung sempena tahun baru cina... sedih sangat bila dia orang bercerita tentang kehidupan dan kesusahan hidup masing-masing... these four guys yang kerja kat construction, dah setahun tak pernah dapat gaji... employer diaorang cuma bagi duit tambang bas untuk balik ke kampung... this one lady yang buta huruf, ketinggalan bas dan tak tahu macam mana nak balik kampung sebab dia dah takda duit... nasib baik dia dapat merayu tapi still kena deduct some money and one guy tolong dia dapatkan tiket balik... it was so sad... but thin one particular old man yang sangat-sangat menyedihkan... he worked for a year saving his money tapi kena rompak... one young man dengar cerita sedih tuh siap belikan dia makanan and one bottle of coke, tapi dia taknak ambik... masa interview dia tuh, dia cakap something like, 'semua orang lalui benda yang susah dalam hidup... awak pun lalui kehidupan yang susah jugak kan? tapi hidup mesti kena teruskan... kadangkala orang boleh kata apa saja tapi kehidupan sebenar diaorang mungkin lagi teruk daripada orang yang dikata...' wow, such a powerful words... if you have time, try lah tengok repeat documentary nih... memang sedih dan menyentuh perasaan...

oh lupa pulak nak cakap, last week one day after my birthday, i keluar with my parents... then my dad told me, 'dah dekat nak masuk 40 nih, bawak-bawaklah berubah apa yang perlu... dah masuk umur 40 nanti, Tuhan dah tutup pintu hati kita, susah nak berubah... fikirlah yang terbaik untuk diri kita dunia dan akhirat... jangan ingat dunia jer...'

insyaAllah...


Monday, November 24, 2008

the one about badrul and another year older...


so... on tuesday i will be a year older... cepatnya masa berlalu... pejam celik pejam celik dah setahun lagi usia meningkat... seriously right now my mind is blank... tak tahu nak tulis apa... but i know for sure i don't want to update my blog on tuesday... banyak benda yang i belum capai... dunia dan akhirat... hmmmm... Ya Allah ya Tuhan ku, semoga dipanjangkan usiaku, dimurahkan rezeki, diberi petunjuk dan hidayah, mejadi anak yang soleh serta menjadi hamba-Mu yang taat... amin...

Wednesday, November 05, 2008

the one about badrul and the need of more than 24 hours in a day...

diddy during the script reading...

i've been busy... other than checking my emails and facebook, i don't really have that much time to update my blog... busy... for the last two weeks memang packed with events and other stuff... hampir setiap hari balik rumah pukul 2 atau 3 pagi... bila dah sampai rumah memang dah letih habis... balik dari show kat terengganu, i spent the whole saturday and sunday preparing, cooking and catering for 40 people... one of my close friends nak pergi haji, so i cooked untuk majlis kecil-kecilan... lepas tuh pergi tengok rakaman zoom in ning baizura kat rtm... monday pulak ada meeting and script reading for diddy... this coming week pun busy jugak... for the past few days i've spent time with diddy to prepare him for his first telemovie... yes, i'm happy to say that diddy dapat offer untuk berlakon telemovie titled 'rebab tidak bertali'... tak cukup dengan cabaran as his first telemovie, hampir sekeluruhan telemovie nih dia kena cakap in kelantanese dialect... muhahaha... giler mencabar... but i have a feeling he will do great... i've never seen someone so eager to learn and so hungry to do the best that he can... tomorrow i'm taking him to watch 'budak kelantan'... selain daripada menjadi learning process for him, i heard that the movie memang bagus... so kira serampang dua mata lah...

anyway, i'm in the middle of looking for artist manager and/or personal assistant for diddy... we have work so hard for the last two years and i rasa diddy dah cukup confident, matang dan selesa to have a personal assistant or artist manager to assist him... he just need a minimum supervision from me... i will still be in-charged, and will oversee the whole operation but with the company's expansion, i need to concentrate on other stuff as well... 2009 will be the year for f-tersix to go into tv production pulak, apart from f-tersix dive team yang dah ada more than 30 students... and we are also working on diddy's second album and hopefully his new single will be released early next year... insyaAllah... sekarang nih i tengah buat job description for that position plus the offer and benefit... nanti bila dah selesai, i will post it here on my blog, so if anyone yang interested nak apply, you can get in touch with me... soon... but not yet... okay, need to get some sleep... tomorrow nak pergi tengok movie and we will have another script-reading after that...

Monday, October 20, 2008

the one about badrul and raya open house...

kengkawan press dan bloggers...

one thing that is special about raya kat kuala lumpur nih is the open house... yup, sampai sebulan ada open house... tak kiralah hari biasa atau hujung minggu, but usually weekends memang pack dengan jemputan... dari jemputan kawan-kawan masa sekolah, masa kolej, kawan sekerja hinggalah kawan dalam entertainment industry... usually i try to make time to attend all... tapi masa lah pulak kadang-kadang tak mengizinkan... nak dijadikan cerita pulak, diddy demam teruk last week and baru nak recover... so i tak force dia pergi mana-mana rumah terbuka lah... minggu nih jadual dia pulak dah start penuh so i really need him to rest as much as possible... so some of the open house invitation that was meant for him, tak dapatlah nak pergi... takkan lah pulak nak terhegeh-hegeh... so i pergilah yang kengkawan punya...

muka yang sama lepak sampai pukul 8malam...

so among others, i pergi sultanmuzaffar punya open house yang dia buat kat awani... two years ago dia pernah buat open house kat rumah dia but at that time diddy ada show and i kena bawak diddy for that show... for the whole of last year, itu jer yang dia ungkitkan... i lebih pentingkan show diddy daripada kawan-kawan... so this year, i pergi dengan penuh semangat... of course taknak menghampakan hati seorang kawan yang memang sangat-sangat cepat makan hati... muhahaha... honesty i memang tak menyesal langsung pergi walaupun hanya dihidangkan dengan mee/meehoon soto dengan sirap dan teh o... muhahahaa... *nko jangan ambik hati dengan aku sm... nanti aku spray baru tau...* anyway, memang tak menyesal sebab dapat lepak dengan kawan-kawan yang memang dah lama tak jumpa... kadang-kadang tuh jumpa lah jugak masa majlis buka puasa or something like that tapi memang jarang dapat lepak lama-lama sebab usually kawan-kawan yang ada semuanya pergi assignment or something like that...

bersambung di dome klcc...

i think i lepak kat sana dari pukul 3 petang sampailah pukul 8 malam... silih berganti orang-orang yang datang rumah terbuka sm, tapi i masih melepak kat sana berborak-borak dengan kawan-kawan yang memang jarang dapat berjumpa... bukan setakat teman-teman press, tapi jugak teman-teman bloggers macam redmummy and ajami... actually, it was my first time jugak melawat awani... so diaorang bawaklah pergi tour jalan-jalan kat dalam tuh... office diaorang quite cool... habis melepak kat awani, kita orang beralih tempat pergi dome klcc... sambung borak lagih... dari cerita kelakar hinggalah ke cerita hantu... macam-macam dibualkan... it was so fun because it was not about work or anything like that... insyaAllah kalau ada rezeki boleh buat lagih... i takda plan kot nak buat rumah terbuka this year... takda budgetlah... nantilah bila rezeki mengizinkan, i will do... raya haji kot...

Thursday, October 16, 2008

the one about badrul and monday was the hardest day...


yup, monday was the hardest day for me, but before i go on talking about it, let me tell you about last week... hhmmm, before i go on talking about last week, let tell you about my thursday routine... every thursday is my 'couch-potato-day'... oh well, it was actually every day, but lets not talk about that... anyway, setiap hari khamis i akan masak and my best buddies like hafiz, jolyn and shonny akan makan sama-sama and watch tv together... we will watch friends from 8pm to 9pm and switch channel to axn to watch amazing race asia... of course i support malaysian team - ida and the heiress (ellisya says "papa, heiress tu orang pempuan yang banyak rambut ya...") and bernie and her brother... okay, lets not talk about amazing race asia, nanti jadi panjang lebar pulak... then at 10pm we will watch my favourite show - criminal minds... this is my routine... every thursday except kalau ada kerjalah... and thursday memang hari yang i will look forward to... best giler dapat makan sama-sama and watch tv together... kadang-kadang borak sampai lewat malam...

okay, last week was makan week, literally... makan, makan dan makan... is started with a group of friends decided to lepak sama-sama... awalnya it was seven of us... me, jolyn, shonny, hafiz, kel, alan and her wife joanna... so kita orang pergi makan brunch about 12noon kat fish head curry in bangsar... it was just by the road side tapi orang beratur ramai giler... we ordered two fish head curry, 14 pieces of fried chicken yang sedap sangat, two veges and some sotong goreng... memang sedap sangat and it was actually my first time makan kat situ... i tak pernah tau pun sebelum nih...

the whole gang at starbucks...

habis makan we went to one-utama... lepak time... we played fuss-ball, snooker and of course bowling... then our mutual friends, jennifer thompson and william decided to join us... habis bowling we ronda kedai-kedai kat situ... of course going with some of them yang memang hardcore divers, dia orang mesti nak masuk kedai diving... and bila tengok jam mesti tengok jam yang boleh pakai untuk diving... and bila tengok barang-barang mesti yang nak bawak pergi diving... so jalan and jalan and jalan... dinner time was at this thai restaurant... memang seronok lah dapat makan dengan kawan-kawan... i strongly suggest you guys do it more often with your group of friends...

a few days later kudsia and her mom invited me to go for dinner with them and telawi street bistro *tsb*... okay, now i cannot get married to kudsia since her mom has officially adopted me as her son... muhahaha... it was nice to see her relax a little bit... i know it was very hard for everyone yang hilang their love ones tapi semuanya kuasa Tuhan... we had such a nice dinner... kudsia had something like green gooey bubur called paeya, her mom had chicken tikka and i had my usual fish and chips... we had such a nice dinner and conversation... i hope i can do this more often with them...

allan and preggy wife, joanna...

then it was rumah terbuka i-remaja with anak-anak tunas harapan... i went to pick diddy up around 3pm and mak diddy prepared some mee rebus for me... it was so delicious... mee rebus johor with daging inside the kuah... lengkap dengan bahan-bahan lain macam udang geragau goreng, bawang goreng, telur, taugeh and lain-lain... sedapnya!!! i makan sampai dua mangkuk... thank god diddy yang drive kereta lepas tuh sebab i memang dah tak boleh bukak mata... sampai kat tempat event awalnya i makan buah-buah jer sebab memang dah kenyang sesangat... but lepas diddy habis performed, i makan lagih... this time pulak dengan lemang, rendang daging, sate, nasi impit and other stuff... on the way back hantar diddy balik, i tidur dalam kereta... muhahaha...

on saturday, jolyn called ajak pergi makan lunch kat kedai kelantan near my house... this restaurant memang famous lah and i think kalau tak silap i dia ada cawangan kat awan besar, tapi lauk pauk kat awan besar tuh tak best dan tak asli macam near my house... macam-macam lauk pauk kelantan ada... but i always eat the same thing every time i pergi sana... mesti dua ketul ayam kampung goreng, sepinggan kecik lala masak lemak kuning, telur masin, paru goreng and sambal belacan... of course dia orang ada lauk pauk lain macam gulai kawah, ayam and ikan percik, daging goreng and macam-macam lauk pauk kelantan lainnya... they also have budu by request...

allan, joanna, jolyn and hafiz...

then cheng pulak decided nak belanja makan seafood during the weekend... we went to our usual place in port klang... jolyn brought her parents along, cheng, alice, shonny and hafiz... eight of us in two cars... memang havoc... macam-macam yang kita orang order... marmite crab, salted egg crab, mantis prawns, roti goreng, singapore beehoon, bamboo clams, vegetables and other stuff... plate after plate after plate... banyak giler... and kita orang semua purposely tak makan the whole day just to go seafood... muhahaha...

having said all that, apasal pulak monday was my hardest day? well, because starting monday, i decided to stop eating rice and minum air manis... i want to loose some weight... tak lama dulu masa diddy ada photoshoot together with aizat and dafi for harian metro, aizat told me that dia dapat kuruskan badan sebab tak makan nasi and tak minum fizzy drink... i memang tak minat soft drink so it was not a big deal for me tapi nasi?!? nasi memang susah lah for me... i nih nasi eater... hari-hari nak kena makan nasi... but i really need to buang some kilos... i know it will not be easy... macam aizat tuh lain sikit sebab kalau dia gemuk pun it was probably baby fat tapi i nih fat yang dah keras dan bertahun-tahun dah... mesti lah susah nak turun kot... muhahaha... i tabik giler dengan aizat sebab he can really do it... i boleh kira dengan jari kawan-kawan i yang mampu buat benda yang sama... selebihnya *including myself* hangat-hangat jer... tapi i tak kira, i decided to do it this time... really do it...

shonn, jen and william...

please don't tell me to go jogging or to do some exercise sebab i tak kan buat for the time being... i nak stop makan nasi and minum sweet drink dulu... the rest can come later... i want to take one step at the time and i don't expect the result to be in two weeks or two months... tapi i want to do it for me... for myself... not because orang lain suruh atau orang lain ajar or anything else... so on monday i cooked something 'healthy'... kononnya lah... i made hainanese chicken which translated as steam chicken, some braised vegetables with tofu and taugeh goreng ikan masin... and what better to start the diet but with friends... and of course jolyn and shonny were there to give me support *and eat dinner with me*... on tuesday pulak i buat steam fish with sayur goreng and on wednesday, yong tau fu soup...

now my fridge is packed with vegetables, fish, chicken and fruits... i just had fruit salad earlier and bergelas-gelas air sejuk... but i'm happy... i'm looking forward to sunday because that's the only day yang i boleh makan nasi *a little bit* and allowing myself to have two glass of teh o ais... i can't wait to the day kawan-kawan jumpa i and jerit "wahhh, badrul dah kurus!!!" hhhmmm... in my dream... muhahaha...

Monday, October 13, 2008

the one about badrul and happy belated birthday to diddy...

genggam...

actually i dah buat posting nih awal-awal tapi macam mana entah lupa pulak nak update kan blog... so diddy, sorry lah... lambat sikit wish happy birthday... tapi on the day itself i dah called to wish him... this is his third birthdays dengan f-tersix... cepat sungguh masa berlalu kan, diddy... walaupun yang pertama dulu tuh belum officially ada f-tersix tapi kita still celebrate ramai2 since it was his 21st birthday... kalau tak silap i, tiga kali celebrate his 21st birthday tuh... first sekali dengan gang dari akademi fantasia 4 kat bangsar... kemudian kat majlis buka puasa intrend dan kali ketiga bersama-sama family and friends kat heritage row... that was also the first time kita mainkan lagu 'saling terpesona'... last year pulak we celebrated his birthday kat bangsar jugak with family and some close friends... berbuka puasa dengan nasi padang... but this time around birthday diddy jatuh hari raya kelima... dia pulak masih lagih bercuti so memang takda perancangan apa-apa untuk celebrate birthday dia... takpalah, nanti kita celebrate kemudian...

dah tiga kali birthday, banyak giler perubahan yang i nampak... diddy sekarang dah makin selesa buat persembahan, dah makin confident and pr skills pun dah bertambah baik... sometimes, i pulak kena keep up dengan dia... sekarang nih i tengah belajar macam mana nak handle sound system... nak kena tau apa yang nak kena naik, apa yang nak kena turun... nasib baik ramai jugak kawan-kawan yang tolong ajarkan... oh lupa pulak, now diddy's fifth single dah main kat radio-radio... the titled is 'genggam'... lagu from audi mok and lirik oleh imran... this is another beautiful song from his album... as good as 'hilang' if not better... antara lagu yang i memang dengar tak jemu-jemu... i think setakat nih baru dua kali kot diddy buat persembahan nyanyi lagu 'genggam' nih because kita masih lagi promosikan lagu 'saat'... ramai giler yang suka lagu 'saat' especially with the new arrangement yang audi buatkan untuk lagu nih... insyaAllah lepas nih dia akan nyanyi lagu nih setiap masa... if you like this song, jangan lupa to request it kat mana-mana your favourite radio stations...

sekarang nih pun we are in the process of doing his second album... dah ada beberapa lagu tapi belum record mana-mana pun lagih... hari tuh we recorded one song tapi producer nya tak puas hati and ended up jadikan sebagai vocal guide sajer... kena record balik soon... hopefully by november he will be back in the studio... okaylah, need to get some rest... happy belated birthday diddy... hadiah tuntut nanti lah ya... tak tau nak beli apa... muhahaha...

Wednesday, October 08, 2008

the one about badrul and raya to remember...

my parents with their seven out of 15 grandchildren...

i guess it was not the same to celebrate raya without my grandmother... no traveling back to kampung kat rumah grandma yang penuh dengan pokok rambutan... dah lama i tak balik pun... tapi i remember clearly the whole layout of her house... and kita orang masih lagih pakai air telaga, tapi sekarang it was pumped masuk paip lah... tak payah pakai timba lagih though sometimes i sajer jer guna nak rasa kenangan silam... my arwah grandma akan buat sendiri nasi impit, bukan beli yang dah ready made macam sekarang nih... she will lenyek the nasi lembik, letak dalam periuk, alas dengan daun pisang, tindih dengan lesung... it was elaborate i tell you... and she will make kuah kacang with bits and pieces of daging inside it... she will also make sambal ikan... and of course ketupat pulut daun palas... she will make it special for my mom yang suka ketupat pulut manis so all of us ada dua choices ketupat pulut... we were not big on lemang so we hardly makan lemang on hari raya except kalau ada orang bawak balik kampung or jiran tetangga yang bagi... i miss all of it so much...

but on the other hand, this year was one of the raya to remember... adik beradik hampir semua berkumpul... on the first day of raya my mom buat nasi dagang... my sister bought some lemang so i cooked daging goreng to eat with it... of course ada sate yang one of my sisters order plus some sate daging yang my dad buat, kuah kacang my second last sister buatkan tapi instead of letak pieces of daging, she put pieces of chicken, and of course nasi impit segera... still... it was a great occasion... ramai jugak saudara mara especially my cousins yang datang rumah... meriah jugak... i can see how happy my parents were tengok muka cucu-cucu semua... there were seven grandchildren out of fifteen yang ada kat rumah... and my parents dah ada cicit dah sekarang... memang riuh rendah...

i helped to cook some food as well... rasa macam buat catering pulak bila masak banyak-banyak... i've made kung pao chicken *my mom's favourite now* fried udang, goreng loh see fun and other stuff... banyak jugak kuih muih raya yang i dapat from hot fm, shaliza, hezz and my friend cheng... happy jugaklah sebab tahun nih i tak order satu kuih pun... budget sikit... of course walaupun ikat perut, duit raya yang i bagi to my parents and anak-anak saudara semua tetap sama... takpalah, raya bukan setiap bulan... sekali setahun... nanti kalau tak cukup duit, pinjamlah dengan my parents... muhahaha... this year pun at least i bergeraklah jugak... takdalah duduk kat rumah my parents kejap than terus balik... this year sempat jugak melawat my cousin's house and other friends yang jemput beraya... tuh pun lepas raya pertama and kedua...

anyway, itulah serba sedikit cerita my raya... i'm sure all of you yang balik kampung having more fun and lebih meriah...

Monday, October 06, 2008

the one about badrul and the perfect plan...

avillion port dickson...

it was three days before hari raya... and it was shonny's birthday... for those who doesn't know siapa shonny, he's one of my best friends and my business partner in f-tersix sdn bhd... anyway, pening jugak kepala because it was his 40th birthday and i don't know what to get him... thank god i have jolyn and hafiz... jolyn suggested a get away... short get away since dah dekat nak hari raya... so she made all the arrangement for the four of us to celebrate shonny's birthday at avillion port dickson... bila i dengar harga bilik for one night, macam kecut perut pun ada... muhahaha... tapi thank god hari jumaat before tuh i dapat my cheque from hot fm untuk radiopera *thank you guys!* so we decided to leave on saturday afternoon and balik hari ahad...

on friday before nak bertolak tuh, i meronda-ronda kat midvalley and a few other places trying to look for the birthday present... i memang tak tahu nak beli apa and hoping that i will get some ideas... jangan kan idea, bayangan pun tak nampak apa... again i called jolyn... after some discussion, then i realised cd player in shonny's car dah rosak and dia takda masa nak hantar repair... check with hafiz and he suggested that we go and check it out before leaving to port dickson... dia buat arrangement dengan housemate dia, bashir so shonny can leave his car at hafiz's place... after that bashir akan bawak kereta shonny to the shop untuk pasangkan...

on the day kita orang nak ke port dickson, we stopped by at brothers... hafiz buat excuse that dia nak beli some dvd player for his car and jolyn suggested to shonny to look for a new cd player... since dia tak tahu that we want to buy him his birthday present, dia of course tengok yang practical *read: murah* tapi we managed to try a few players... kelakar giler because all of us were trying to look at the sparkle in his eyes to determine yang mana satu dia suka... at last, kita jumpa this cool sony player that ada bluetooth... at the same time it can also play mp3, and you can plug-in usb plus i-pod... bagus jugak sebab hafiz kenal dengan taukeh kedai tuh so dia awal-awal dah buat plan for bashir to come the next day pasang terus kat kereta shonny... cool giler plan nih!!!

beautiful sunset...

another shot...

we arrived at avillion around 3pm... one thing i tak berapa nak faham, for such a luxurious place, they don't have enough parking lot... we have to park the car across the road... pelik kan... do you know how much the published rate for water chalet? it's rm850 per night... giler!!! but of course we get better rate than that, so we booked one water chalet for each person... tempat dia memang lawa giler... seriously, kalau i can afford it, i booked a few nights... tapi nak buat macam mana, budget tak mengizinkan...

beautiful adult pool...

peacock merata-merata dekat swimming pool...

the funniest thing was, we decided to do everything... so letak jer bag, we changed to our sport attire and pergi main tennis... tengah panas nih... memang nak separuh pengsan... tapi we had such a wonderful time... habis jer main tennis, we took lots and lots of pictures of the sunset... then we decided to berendam dalam kolam... one thing great about this place, they have a separate pool for kids and adult... so we can actually rest tanpa bunyi bising budak-budak main air... lama jugaklah kita orang berendam dalam air... since dah dekat nak berbuka, we decided to order some drinks and minum kat tepi kolam jer... kita orang plan nak pergi makan seafood lepas tuh, so we took our sweet time in the pool... lagih best, the adult pool open 24hours... best kan...

the king size postal bed...

lepas berbuka dengan air, balik bilik kita orang bersiap nak keluar makan seafood... i managed to snap some photos inside my room... memang bestlah... bilik air besar giler and macam open-air jugak... dia ada opening and you can actually see the sea water... kat dalam bilik ada huge king-size bed and also day-bed for you to rest siang hari... memang seronok... lagih best i don't have to share the room with anyone... muhahahaha...

window view from the room to the bathroom...

shower...

bath-tub...

we went to eat seafood kat luar... not that great lah and the only one yang i memang suka was crab with salted egg... yang nih first time i try and i love it very much... tapi biasalah kan, tak boleh makan banyak-banyak... i think we ordered mantis prawn, claypot tofu, crabs and veges... tuh jer... tapi lepas habis makan we had the most delicious aiskrim potong... memang best... i had perisa nangka and they actually put pieces of jackfruit in the icecream... since the night was still early, we decided to take a drive with hafiz's brand new lancer... memang class...

birthday cake...

balik avillion, we still have about an hour to kill before the clock strike midnight to celebrate shonny's birthday so we decided to play some games yang ada kat situh... we ended up playing dart, congkak and carom... kelakar sebab everyone was so competitive... jolyn has made an arrangement prior to our check-in to have a cake at midnight so everything went out really smooth... memang perfect plan habis... we had our cakes and chit-chat... bila semua dah letih we went back to our room... then we order some food for sahur...

day-bed...

so deliciously beautiful...

i woke up at 7am sebab hujan lebat giler... i bukak semua blinds and the view was so breath-taking... tried to get some sleep but instead i had a nightmare *morning-mare?!?* apa lagih kalau bukan tsunami... giler menakutkan sebab bunyi ombak and hujan lebat macam jadi real background sound to my mimpi ngeri... thank god lepas i terjaga, hujan dah berhenti so i decided to go out kat veranda... i saw jolyn dah bangun and also at her veranda... so kita borak-borak and again i snap some pictures...

spa...

our next activities? kita orang pergi pet some animals yang ada kat situh... rabbits and lain-lain... mula-mula tuh ingat nak pergi naik kayak or something, tapi i pulak tengah surut and those water activities only starts at 4pm... so kitaorang pun balik berendam kat swimming pool... for two hours berendam sampai tangan and kaki dah kecut... muhahaha... balik bilik i managed to take a short nap... lepas tuh kita semua packed and balik ke kuala lumpur... imagine, hafiz drove his car so fast we reached his house from port dickson in 30 minutes... muhahaha...

morning view...

it was priceless to see shonny's face when he saw the new cd player for his car... thanks to jolyn, hafiz and bashir, it was a perfect plan... now, i need to find a present for diddy... hmmmmm... should i call my enforcement team again?

Wednesday, September 24, 2008

the one about badrul and aidil fitri...

selamat hari raya aidilfitri... maaf zahir dan batin...

yeehhh, i dah bercuti... muhahaha... cuti apply sendirik... not that bad lah... cuti sampai 5 october... memang sibuk jugak sebelum nih, tapi bukanlah dengan show tapi dengan majlis berbuka puasa and family stuff... hari ahad lepas ada majlis buka puasa mila fc, and on monday komuniti diddy jemput berbuka puasa di shah alam... makanan kat dua-dua tempat memang best giler... superb... yang tempat komuniti diddy jemput tuh chef nya pak engku yang selalu masak untuk kerabat dan artis-artis terkenal... i suka giler dengan lauk kampung yang ada... masa tuh memang tak fikir pasal kolestrol ker apa ker...

terima kasih pada semua yang hantar kad raya... nothing yang boleh beat the original kad raya... thrill giler every time dapat bukak kad raya yang orang hantar... ramai jugak yang hantar this year to me... terima kasih sangat-sangat... everyday postman lalu jer mesti hati rasa berbunga... you guys are the greatest...

antara kad raya yang i terima... thank you...

hari nih i suruh my mom relax jer... i did my laundry in the morning... basuh semua baju-baju melayu yang dah dipakai during majlis bukak puasa... this year i tak beli baju baru... pakai yang tahun lepas especially dua helai baju melayu yang i beli lepas raya *sebab ada discount* tahun lepas... lepas tuh i vacuum ruang tamu and mop lantai... habis buat semua tuh i pergi institut jantung negara to collect my dad punya ubat-ubat yang dia tertinggal the day before... on the way back i pergi shopping some stuff untuk masak... then i do all the cooking and cleaning... i made chicken curry, sambal belacan, ayam goreng halia, ikan kering goreng berlada and broccoli udang and my dad wants to eat steam fish so i steamed ikan siakap for berbuka puasa... one hour before berbuka, i took aiman to clinic sebab dia sakit perut... tapi alhamdulillah, dia still continue puasa dia... until today, tak tinggal sehari pun...

sant kirim kad raya and almond london... thanks... macam raya di perantauan pulak... hiks!

i know everyone dah sibuk merancang untuk balik kampung... ada yang dah start cuti mula hari jumaat nanti... ada yang balik hari sabtu, or ahad or isnin... apa-apa pun, nasihat dari seorang kawan, biarlah lambat sampai, janji selamat... kalau memandu sendiri tuh, pandu dengan berhati-hati... kalau mengantuk, berhenti dulu and berehat seketika... make sure you check your car... pastikan semua berada dalam keadaan baik... and paling penting, tayar spare tuh mesti cukup anginnya... jangan biarkan macam tuh saja... and please, please, please wear your safety belt... tak kiralah duduk belakang ker atau depan... i lost a friend this year sebab tak pakai seat-belt... perjalanan yang dia nak tuju tuh dekat jer... memang dah ajal, but kita kena berusaha... make sure anak-anak kita, wife/hubby, sedara mara ikut peraturan jalanraya... macam biasa, kita akan terperangkap dalam jam yang teruk since semua orang nak balik kampung... so banyak-banyakkan bersabar... kalau kita hon kuat-kuat pun, maki hamun pun, hatta marah-marah sekalipun, we will still be in the jam, so might as well kita enjoy perjalanan kita... berzikir ker, dengar lagu raya ker... kalau perjalanan malam, pastikan you have enough rest during the day and kalau perjalanan siang, pastikan you have enough sleep the night before... kalau jalan kat lebuhraya and you are driving slow, jangan hog the fast lane... give signal every time you want to change your lane or nak masuk simpang ker apa... tak payah terkejar-kejar lampu isyarat jugak... and drive within the speed limits... i dengar starting 25hb september, semua speed limit diturunkan sebanyak 10km/jam... so kalau jalan tuh 110km/j dan jadi 100km/j... so patuhi the speed limit... nanti dah lah duit habis beraya, berhabisan pulak nak bayar saman...

this year macam yang i cakap sebelum nih, the whole family akan beraya di kuala lumpur... i sendiri pun takda plan apa-apa untuk hari raya nih... mungkin pergi beraya rumah sedara mara yang tak balik kampung jugak... mungkin pergi beraya rumah kawan-kawan yang beraya di kuala lumpur jugak... i think blog nih pun mungkin cuti raya jugak nanti sampai lepas raya... unless i have something to write, i will take a rest and tumpukan pada keluarga... syukur jugak semuanya dah sedia *kecuali duit raya*... banyak lagih my cheque yang masih belum dapat... harap-harap semuanya dapat clear sebelum hari raya... kalau tak, terpaksa lah tahun nih duit raya bagi hari raya kelima ker atau keenam ker... tahun nih memang raya dalam penuh kesederhanaan jer... kalau selalunya kita orang akan tempah sate, tapi this year i told my parents kita masak sendiri jer... lebih jimat and lebih meriah... i'm making kari ayam untuk makan dengan nasi impit and daging goreng halia untuk makan dengan ketupat daun palas... my mom will cook her usual nasi bukhari and lauk pauk... my sister plan nak buat nasi kerabu on raya ketiga or keempat... maybe i buat jugak nasi tomato on the second day of raya... mostly untuk makan bersama keluarga and untuk sedara mara or friends yang beraya di kuala lumpur nih...

i nak ambik kesempatan nih nak ucapkan selamat hari raya aidilfitri kepada semua kenalan yang baca blog sama ada pernah jumpa atau pun tidak... kalau ada perbuatan atau kata-kata atau tulisan yang i tulis kat blog nih mengguris perasaan, keampunan dipinta dari hujung rambut sampai hujung kaki... maaf zahir batin dan semoga hari raya anda penuh dengan keindahan dan kegembiraan menyambut bersama keluarga...

Monday, September 15, 2008

the one about badrul and ramadhan yang indah...

sebahagian pelakon macam-macam cinta...


i'm so happy that recording untuk operadio macam-macam cinta dah habis... sekarang tinggal nak mix some episodes sajer lagih... last week was quite tiring for me... berlari *more like driving* sana sinih sebab nak kejar banyak benda... other than events yang i nak kena bawak diddy, i dapat banyak offer to do voice over... Alhamdulillah, rezeki bulan ramadhan yang tak putus-putus... today alone i wrote three radio commercials scripts... dua untuk hlk electrical concept shop and one for cosway... hopefully everything turn out okay...

hari nih i banyak relax jer kat rumah... it was so nice dapat lepak-lepak, kemas apa yang patut... semua barangan keperluan budak-budak untuk hari raya dah settle... me? i pakai baju raya tahun lepas jer... muat lagi... muhahaha... Alhamdulillah jugak, aiman and ellisya belum tinggal satu hari pun puasa... kesian jugak sebab diaorang pagi ke sekolah agama and petang pulak ke sekolah kebangsaan... cuaca sekarang nih pulak tak menentu... kena hari yang panas terik, memang membahang rasanya... tapi syukurlah diaorang dapat tahan...

hari nih pun i takda masak apa-apa kecuali goreng udang jer... my mom buat singgang daging and sambal belacan... celur sayur macam kacang panjang, bendir and pucuk ubi... simple jer berbuka hari nih... anyway, nampak gayanya tahun nih the whole family beraya di kuala lumpur... since my grandmother passed away, kami plan hanya balik kampung bila raya haji nanti... oh,hari tuh masa orang berita harian jemput diddy untuk majis masak bubur lambuk, i really teringat kat my grandmother... selalunya kat kampung bulan puasa memang my grandmother akan but bubur lambuk... tapi bubur lambuknya amatlah berbeza dengan bubur lambuk kat kl nih... she used ulam-ulaman dan isi ikan untuk bubur lambuk... sedih sangat sebab takda orang pun in my family yang belajar buat bubur lambuk from her... rindu sangat kat my grandmother...al-fatihah...

minggu nih tak berapa sibuk sangat kot... adalah satu dua photoshoot untuk diddy and majlis berbuka puasa yang dah janji nak pergi... memang tahun nih rasa syukur sebab dapat relax banyak sikit dalam bulan puasa tak macam tahun-tahun sebelumnya... oh, you all dah plan ker apa nak buat untuk hari raya? i pun tak tahu lagih... most probably i nak buat something different sikit... tapi tak taulah pulak apa benda... kalau sebelum nih every time hari raya mesti sate dengan nasi impit... tengoklah tahun nih macam mana... kalau ada yang beraya kat kl nih, bagi taulah ya...

Monday, September 08, 2008

the one about badrul and the kitchen tour - paprik ayam...

paprik ayam...

this is another dish yang i rasa senang nak buat... yalah kan, kalau nak makan kat kedai, sepinggan kecil tuh dah rm3.50 so kalau buat sendiri kat rumah, boleh makan ramai-ramai and budget pun takdalah tinggi sangat pun... sebab tuh i prefer to cook at home most of my free time... actually, kalau ada orang yang tak makan ayam, you can change it to beef or even mutton... atau kalau yang suka seafood pun boleh buat paprik seafood... and there are two types of paprik yang my mom selalu buat, one with extra gravy and satu lagi tuh agak kering... tapi yang i nak letak kat sinih is the one with extra kuah...

bahan-bahan

bahan-bahan yang nak digunakan pun simple jer sebenarnya. so here's the ingredients:

400gm isi ayam - di potong kecil
5 ulas bawang merah - dihiris
2 ulas bahan putih - dihiris
1cm halia - dihiris halus
4 biji cili padi - dipecahkan (put more if you want it spicy)
4 helai daun limau purut - dihiris dua
1 batang serai - dititik (pakai lesung ketuk kasi dia pecah)
200gm collie flower - dipotong kecil
1 sudu besar cili boh
1 sudu besar sos tomato
2 sudu besar minyak untuk menggoreng
garam secukup rasa
1/2 cawan air

bahan-bahan yang dah siap sedia...

kalau my mom masak yang a bit dry, bahan-bahan macam bawang merah, bawang putih, halia tuh dia kisarkan semuanya... lagi satu trick yang i nak ajar, collie flower tuh i selalu prepare awal-awal dulu... i akan rebus dulu dengan sedikit minyak dan garam... toss kan dan letakkan ketepi... buatkan kerja kita lagi senang dan cepat and you don't actually over-cooked the vegetable...

shallots, garlic and ginger...

panaskan minyak dalam kuali dan masukkan bahan-bahan seperti bawang merah, bawang putih dan halia... goreng sampai wangi tapi jangan sampai garing... nanti jadi lain pulak masakan tuh... muhahaha...

masukkan cili boh...

then bila dah agak wangi, masukkan satu sudu besar cili boh... kalau nak tambah pedas, masukkan lebih sikit, tapi i tak advise lah sebab nanti dah ada cili padi yang kita nak letak kat dalam paprik ayam kita...

masukkan ayam...

bila cili boh tadi dah agak garing, masukkan ayam dan setengah cawan air... kacau rata-rata dan biarkan seketika sehingga ayam dah separuh masak... masukkan juga satu sudu besar sos tomato, garam dan kalau nak, sikit gula untuk menambah perisa...

daun limau purut, serai dan cili padi...

masukkan hirisan daun limau purut, serai dan cili padi... kacau rata-rata... kalau nampak macam kuah agak kering tuh boleh lah nak tambah air sikit... you want the chicken to be properly cook but at the same time you don't want to overcook it... kalau lama sangat nanti isi ayam tuh macam keras sikit...

masukkan kobis bunga...

lepas ayam dah masak, bolehlah masukkan collie flower yang dah direbus tadi... kalau macam you malas nak rebus collie flower tuh awal-awal, then you better masukkan masa ayam tuh setengah masak so that cukup masa untuk collie flower masak sama-sama... again, you don't want to over-cooked the vegetable... kalau you rebus dulu, just leave it for one minute dan padamkan api...

paprik ayam untuk berbuka...

okay, dah siap pun ayam paprik kita... sorrylah, sejak dua menjak nih cuaca mendung dan hujan lebat jer, so kat dapur nih memang gelap lah sikit... tuh yang gambar ala-ala nampak kekuningan sebab dapur i nih pakai lampu kuning... muhhahhaaa... lagi satu, memang leceh sikit sebab every time i siap one stage, i kena snap gambar... so kena letak pisau atau apa yang i tengah buat, kena basuh tangan, kena lap tangan and baru dapat snap gambar... kalau zaman awal kitchen tour dulu senang sikit sebab shonny selalu tolong ambik gambar, tapi sekarang nih dia pun sibuk jaga another business of ours which is f-tersix dive, tuh yang i kena buat sendiri semua...

paprik ayam nih kalau makan dengan nasi panas-panas memang sedap sesangat especially masa nasi tuh baru jer masak, macam lembik-lembik sikit, wow!!! sedap!!! dan kalau you nak tambah lauk sikit pun, you can goreng telur dadar... it goes very well together with paprik... kalau ada yang suka makan banyak sayur, you can add carrots, cabbage dan sayur-sayur yang sewaktu dengannya so you dah tak payah masak sayur dah... jimatkan! try ya, jangan tak try... nanti bagi tau macam mana... hari tuh i dengar ramai jugak yang dah try recipe chicken kung pao tuh... i'm happy that you like it...

oh ya, actually i baru tersedar that i tak update kan the kitchen tour at the sidebar on the right tuh... baru hari nih i perasan... sebelum nih pun i terfikir jugak rasanya macam dah banyak dah recipe yang i letakkan kat blog tapi apasal kat sidebar tuh macam sikit jer... bila tengok posting lama, baru i perasan... so if you miss out recipes yang lama-lama, just click kat kitchen tour on the sidebar tuh... ada jugak satu posting tuh yang bercampur-campur dengan cerita lain, so i belum letak lagilah... maybe nanti i will repeat that one recipe and let it just be in one posting on its own...

selamat berpuasa dan berbuka dan bersahur...

Friday, September 05, 2008

the one about badrul and radiopera macam-macam cinta...

picture courtesy of hot fm...

i'm having such a great time!!! it's really good to be able to write again... when zurina and anida from hot fm called me and asked if i'm interested to write the script for radio drama *radiopera* i said yes in a heart-beat... Alhamdulillah sejak kebelakangan nih i dah start writing for radio commercials again... but this one is different... this is drama... masa kerja dulu, i pernah jugak buat 'dramacials' for pantene... 12 episode commercials yang dibuat dalam bentuk drama... and i also did the same for castrol -lorry driver... tapi memang tak sama dengan tulis this type of drama... oh, before i go on, i'm proud to see 'yusuf taiyoob' ad on tv... i pun dah dengar the same ad in tamil language on thr radio... you see, i wrote that commercial almost four years ago... i guess the client love it so much, sampai sekarang dia orang still play the same commercials... i know, some are annoyed with it, but well, it works... muhahahhaa... i pun sampai dapat message yang selalu include 'yusuf taiyoob' ad in it... bila ingat balik zaman-zaman jadi copywriter dulu, rindu jugak...

anyway, back to the radiopera titled macam-macam cinta... of course bila you dengar title dia you dah tau it's been sponsored by astro... as i'm writing this posting, i'm actually nak habiskan the last five episodes of the radiopera... i love directing it as well... working with professionals like leya, farah, farish, azura, ikhwan, tini and others buatkan kerja i sangat mudah... best sangat-sangat... and of course, shah is the sound engineer yang memang professional giler... dia tahu apa yang i nak... it's not that easy when it comes to radio drama sebab there is no visual... the sound effects are very important... macam jugak tonasi para pelakon... they have to include their expressions in their voices... i really can't wait to finish this project and to hear it play on air... anyway, i letakkan part of synopsis that i took from hot fm website...

Macam-macam Cinta mengisahkan tentang persahabatan, percintaan, kasih sayang, pergolakan dan kekeluargaan. Berkisar tentang enam orang remaja pertengahan 20an melalui liku-liku hidup di bandaraya. Nina adalah watak yang menghadapi konflik apabila dia dipaksa oleh keluarganya untuk mengikat tali pertunangan dengan pilihan keluarga.

Ibu Nina meninggal dunia ketika dia berumur 10 tahun dan lima tahun kemudian ayahnya berkahwin lain. Terperangkap dalam klise bahawa ibu tiri sentiasa jahat, Nina menghabiskan masanya untuk belajar dan berjaya menyambung pelajaran ke institusi pengajian tinggi di ibu negara. Tamat belajar, Nina terus mendapat pekerjaan di ibu negara dan sememangnya amat jarang pulang ke kampung kecuali untuk berhari raya.

Nina tinggal di rumah sewa di ibu negara bersama dua orang rakan, Leen dan Yati. Nina juga mempunyai teman karib sekampung iaitu Arif yang sama-sama menuntut di institusi pengajian tinggi. Persahabatan mereka kekal kerana masing-masing menjadi tempat untuk mengadu antara satu sama lain.

Berita mengenai Nina dipaksa mengikat tali pertunangan atas pilihan keluarga meninggalkan banyak kesan kepada semua yang terlibat. Nak tahu kesudahannya ikuti... Macam Macam Cinta di Hot FM.

Pelakon:
Nina - Farah Diana
Arif – Farish Aziz
Leen - Leya
Yati - Zura
Mail - Shawal
Suzy - Fara Fauzana
Joe - Afiq
Asmah - Tini
Amar, Amir, Amur - Ikhwan
Hani - Anne
Makmah - Tokwan

don't forget to listen to radiopera macam-macam cinta on hot fm, starting this september 8th 2008, monday to friday at 8.40am and the repeat is at 3.40pm...

and they come out with the name radiopera... how cool is that!!! i'm so excited!!!

Tuesday, September 02, 2008

the one about badrul and the kitchen tour - kung pao chicken...

bahan-bahan...

okay guys, lets not waste anymore time... but please, kalau you rasa you cannot handle it, don't look at this blog siang-siang hari... maybe if you want to copy the recipe, maybe you can do it at night... i taknak jadi reason you guys fikir pasal food in the middle of the days... muhahahaa... okay, the first recipe yang i nak letakkan kat sini is the chicken kung pao... tak tau lah betul ker tak ejaannya, but that's how i sebut, so that's how i'm going to spell it... again, bahan-bahannya sangat senang dan mudah... mungkin sedikit jer leceh kalau nak buat pun... sebab macam messy sikit, but only during the initial stage...

ingredients

300gm daging ayam - potong dadu
2 biji bawang besar - dihiris nipis
3 ulas bawang putih - dihiris nipis
1cm halia - dihiris halus
3 biji cili padi - pecahkan (if you like lagi pedas, tambah lagi)
1 biji telur
4 sudu besar tepung gandum
1 sudu besar kicap cair
1 sudu besar kicap pekat
1 sudu besar sos tiram
minyak untuk menggoreng

goreng the chicken cubes sampai garing...

now, after you dah potong dadu, you kena pastikan no water on the chicken... you can use kitchen towel... season the chicken lightly with salt and pepper... sikit jer... lepas tuh celupkan ayam ke dalam telur... oh lupa nak cakap, pecahkan telur dan kacau rata-rata... lepas celupkan ayam dalam telur, golekkan atas gandum... at the same time, panaskan minyak untuk menggoreng... kalau boleh deep fry tapi kalau taknak membazir minyak, ambik masa sikitlah...

angkat dan toss kan ...

bila dah habis goreng, angkat dan toss kan... actually, kalau you dapat rasa, it taste better than chicken popcorn yang you beli kat kedai... in fact, you can make your own chicken popcorn with different variety... you can put a bit of curry powder kat ayam before you masukkan dalam telur... you can also put a bit of jintan manis, or honey or anything yang suit your taste... best tau sambil tengok tv makan chicken popcorn...

goreng bahan-bahan yang dihiris...

now asingkan minyak dan biarkan sikit... lepas tuh masukkan bawang besar, bawang putih, halia dan cili padi... goreng sehingga sedikit garing... kalau ikut original chicken kung pao, kita pakai cili kering yang dihiris, tapi i prefer cili padi sebab i suka agak pedas sikit... if you are cooking for your family and your kids tak tahan pedas, you can change it to cili merah besar... another thing yang selalu ada dalam recipe asal is cashew nuts... tapi gajus nih mahal sikitlah, so i usually skip... muhahaha... unless i'm cooking for guests... kalau sendiri-sendiri saja memang i tak letaklah...

masukkan sos...

bila bahan-bahan yang dihiris semua tuh dah agak garing, then you can put in kicap cair, kicap pekat dan sos tiram... remember, since kita dah letak a bit of salt kat ayam and kita dah masukkan kicap cair and sos tiram, we don't need anymore salt... nanti masin lah pulak... kacau rata-rata sekejap dan padankan api... straight away masukkan balik ayam yang dah digoreng tadi dan kacau rata-rata... the reason kita padamkan api sebab kita tak mahu the sauce menyerap into the chicken and the chicken jadi soggy... we want the sauce to coat the chicken...

chicken kung pao siap dihidang...

okay, dah siap dah chicken kung pao... and i can honestly tell you, kalau you buat sendiri, it will taste better than yang you makan kat kedai... takda bahan perisa and everything semuanya fresh... selamat berbuka, oh... i mean selamat berpuasa and selamat berbuka... jom kita semua jangan membazir... tak payah masak banyak-banyak or beli banyak-banyak... learn from last year bulan puasa... macam kat my mom's house, for the past two days, memang masak cukup-cukup jer... seronok sungguh i tengok that takda langsung pembaziran atas meja... actually, takda apa pun yang kitaorang beli... just masak sendiri jer... but i knowlah some of you kerja and kadang-kadang tak cukup masa nak masak sendiri, but beli berpada-pada jer...

anyway, i sekarang tengah sibuk dengan project baru jugak... i'm writing the script for operadio untuk hotfm brought by astro... selain tulis script i pun direct the drama as well... jangan lupa nanti dengar kat hot fm twice a day kalau tak silap i pukul 8.40pagi and 4.30petang every day from sept 8 (monday) onwards... wah, bangganya dah jadi pengarah drama, walaupun drama radio.... muhahahhaa... teringat cerita nombor lima persiaran satu... selamat berpuasa!


Monday, September 01, 2008

the one about badrul and my heart to kudsia...



we were quite tired on the way back from melaka... the crowd was quite rowdy, mungkin sebab that was the only entertainment yang ada for the merdeka celebration... in fact, it was not considered merdeka celebration since we have to finish the show by 11.00pm... tapi semuanya okay dan berjalan dengan lancar... so on the way back to kuala lumpur, diddy was driving... i memang letih... about two something in the afternoon, kudsia called me... her voice sounds different... dia tanya i dekat mana and i told her that i was on the way back to kl... then she told me that her dad passed away... innalillah...

i was a bit shocked... setahu i Allahyarham memang takda sebarang penyakit... according to kudsia, Allahyarham was downstairs kat depan tv... then her mom came down and saw him macam tidur... she tried to wake him up... tapi tak bangun... so she screams for kudsia sebab dia rasa something was wrong... they called ambulance and when the doctor sampai, Allahyarham dah tak ada... kudsia is like a sister to me... she was scared because she doesn't know what to do... hanya dia dan her mom sajer yang ada... her younger sister is in australia... we drove straight to her house from melaka... Alhamdulillah ada khariah kat tempat tuh yang juga a family friends... dia yang uruskan semuanya... i sat down with kudsia's mom since kudsia pergi police station to make a report while diddy baca yassin next to jenazah...

i just came back from her house... of course ada banyak benda yang nak disudahkan... jenazah akan dikebumikan sebelum zohor esok... i know it's going to be tough for her and her mom since mereka menyambut kedatangan ramadhan dalam suasana berduka... tapi ajal maut memang sudah ditentukan Illahi... kalau ada kelapangan, sedekahkanlah Al-Fatihah untuk arwah... semoga arwah ditempatkan bersama orang-orang yang beriman, insyaAllah...

untuk semua, selamat menyambut bulan ramadhan yang mulia... semoga amal ibadah kita diterima Allah s.w.t. dan semoga kita semua mendapat keberkatan di bulan yang mulia nih...