Bertarung Sampai Akhir

Lelaki Atas Awan VC

Tuesday, October 20, 2009

the one about badrul and 'what do you do when you have your day off?'...

harian metro, selasa, 20 october 2009... open house nstp...


i went to the clinic this morning... no, nothing serious... just nak check kalau-kalau i demam lagi... memang doctor dah cakap dah kena banyakkan rest... tapi kadang-kadang ada perkara yang tak menentu, so kena lah buat jugak... so, tadi pagi tuh just nak check my temperature and kalau-kalau demam masih melarat... Alhamdulillah everything is okay... so masa kat dalam bilik doctor tuh, he asked me this question... 'what do you do when you have your day off?'... terkedu kejap... tapi seperti biasa, otak i fikir jawapan dengan penuh pantasnya and jawapan i pada doctor, 'hhmmmm... it's the same concept when people see half glass of water... ada orang cakap half glass full and ada yang cakap half empty... which is the same way i can say about my day... i boleh cakap everyday is my day off or i boleh cakap i kerja setiap hari, depending on my mood or how i look at the situation...' well, i don't know if you understand it, tapi itulah yang i rasa pun...

macam hari nih, secara official nya memang takda apa-apa dalam jadual diddy... so, kalau ikutkan, memang 'day off' lah kan... tapi my life still berjalan macam biasa... okay, let me tell you about my day, today... nothing interesting pun... tapi sajer jer lah... i woke up very early everyday... tuh pun kalau memang i tidurlah... kalau tak tidur, memang lah kan... tapi usually lepas subuh tuh memang i akan tidur balik... dah jadik kemestian... sama jer macam hari nih, tapi lepas tidur balik, i woke up a bit early because i memang dah plan nak pergi clinic... mandi-mandi dan siap-siap kejap apa yang patut, terus pergi clinic yang dekat dengan rumah... kalau rajin *selalunya malas* i akan jalan jer pergi situ tapi i decided to drive today sebab i nak hantar kereta repair...

lepas habis kat clinic, i pergi breakfast kat mamak next door... i had one roti telur and teh tarik... usually i akan order teh ais or teh o ais, tapi tekak perit sikit so i konon-konon nak minum air panas lah... habis jer breakfast, i pergi jemput my dad sebab dia kenal dengan kedai spare-parts and kedai yang baiki kereta... we went to buy some spare-parts for my car... brake belakang dah berbunyi lama dah, so beli brake... of course nak kena tukar minyak hitam, filter and other stuff... i beli jugak new car battery sebab walaupun battery kereta sekarang boleh pakai lagi tapi dah tinggal nyawa-nyawa ikan dah... so daripada tersangkut tengah jalan, might as well i tukar jer terus... melayang jugaklah tiga empat ratus ringgit beli barang jer... from there pergi kedai kereta tuh and my dad bagitau tokey kedai tuh apa yang nak tukar and buat, then i hantar my dad balik dulu... lepas tuh i datang balik kedai tuh, tinggalkan kereta, and walk to the nearby kopitiam yang ada wireless... muhahahaha... sekarang dah boleh berangan online pakai phone sebab dah beli phone baru...

sementara tunggu kereta siap i lepak kat kopitiam sambil internet... then my mom called suruh makan tengahari kat rumah... ada ayam goreng, paru goreng, sambal sotong etc... of course lah i akan datang... since kat kedai kereta tuh hanya ada my car jer, kira memang cepatlah siap... bayar apa yang patut, terus i drive pergi my parents' place... had lunch yang sungguh sedap... after lunch, i zohor with my dad, then lepak kejap borak-borak dengan dia... then ada a few phone calls... next week diddy ada interview kat celebrity chat 8tv, the producer just called me... settle kan apa yang patut... then called kc from metadome to set an appointment for tomorrow... besok pun i ada recording untuk radio commercial, so semua tuh catit dulu in my appointment book sebelum transfer masukkan dalam jadual diddy...

on the way back from my parents i singgah mini market kejap... since i was not planning to go out tonight, i decided to buy some stuff, untuk masak for dinner and of course some kudapan-kudapan untuk mengunyah sambil tengok tv... memang tak plan nak masak anything yang elaborate pun, so i choose a few packets of chicken fillets, beli kacang panjang, cili padi *mesti*, roti, and twisties... muhahahaha... what a combination... sampai jer kat rumah, terus on laptop, but at the same time masuk dapur and prepare apa yang patut untuk dinner nanti... basuh beras and masak nasi, potong chicken fillet letak garam kunyit then keep them in the fridge, siang kacang panjang, kupas bawang putih and prepare segalanya dan simpan jer kat dalam peti sejuk... then i naik bilik, mandi, asar and salin baju... turun bawah balik terus online... of course i tuju kat my blog dulu, email, then baru facebook... bukak jadual diddy, update apa yang patut then save it, send it to him through email... tapi at the same time nanti i akan remind dia jugak through phone...

bila dah takda apa-apa online tuh i start ler main game... then tengok tv kejap... usually channel 711 astro tengok the simpsons dua episode right up to friends yang dah repeat berjuta kali tapi i tak pernah bosan tengok... sambil tengok tv tuh adalah sekejap-sekejap tv yang tengok i... a short nap is very good to low your blood pressure... ini doctor yang cakap ya, bukan i... after that short nap, tengok tv etc, i naik atas mandi and magrib... kadang-kadang i rajin jugak pergi surau dekat dengan rumah nih, tapi hari nih macam tak larat sikit... tambahan pulak hujan dah turun... turun bawah terus i masak something for dinner... tonight since i masak sendiri jer, i buat satu lauk jer and semua masuk sekali... tonight i masak ayam goreng kunyit campur kacang panjang and cauliflower with cili padi... makan dengan nasi panas-panas memang best... tak payah banyak-banyak lauk pun takpa... sambil makan sempat jugak tengok royal pains sikit and desperate housewives... tak tau dah nak tengok cerita apa...

lepas tuh called diddy bagitau about the appointment tomorrow, pukul berapa i akan jemput dia, discuss what to wear etc, then i sambung tengok tv... tertengok pulak cerita alabama apa tah tuh, terus tengok sampai habis... isyak pun lambat jugak... lepas tuh turun balik ingat nak tengok dvd tapi macam dah lewatlah pulak... esok nak kena keluar rumah awal sikit around 10am so i kena bangun and siap-siap seawal pukul 9 pagi... muhahahaha.. awal lah tuh... sambung online balik and teringin nak update blog... sambil-sambil tuh tengok jugak tv national geographic channel 553... dah flip channels tersangkut kat channel tuh pulak... i think i will give myself another half an hour sebelum i naik tidur... so there you are... apa yang i buat sepanjang hari nih... nothing interesting but i like it just the way it is... but of course i lagi suka kalau hari i sibuk dan ada banyak activities... tapi this is what i do on my so-called 'day off'... eh, lupa pulak, tadi belek-belek suratkhabar, ternampak muka sendiri dalam harian metro hari nih... muhahaha... terus scan... terus letak kat atas tuh... good night everyone... may you have a great day too, insyaAllah...